КНП "Лиманська центральна районна лiкарня"



Головна | Мій профіль  | Реєстрація | Вихід | Вхід | RSS

Форма входу

Категорії розділу

Лікар інформує [135]
КНП Лиманська ЦРЛ інформує [70]
Новини [401]
Главная » 2016 » Май » 16 » Всесвітній день пам'яті померлих від СНІДу
09:03
Всесвітній день пам'яті померлих від СНІДу

Всесвітній день пам’яті  померлих  від  СНІДу

За рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я в кожну третю неділю травня відзначають День пам’яті померлих від СНІДу. Вперше це відзначили ще в 1983 році в Сан-Франциско (США). На той час у світі тільки почали реєструвати поодинокі випадки цього страшного захворювання і про нього практично нічого не було відомо. Організаторами проведення такої акції стали люди, яких особисто торкнулася ця проблема, вони пережили біль втрати рідних та друзів.
     Метою відзначення Дня пам’яті померлих від СНІДу є привернення уваги громадськості до проблем розповсюдження епідемії, попередження передачі ВІЛ-інфекції, формування толерантного відношення до ВІЛ-позитивних людей, а також привернення уваги влади до соціального захисту ВІЛ-інфікованих осіб.
     У світі катастрофічно зростає кількість ВІЛ-інфікованих. Від СНІДу від початку епідемії померло вже більше людей, ніж вбито у Другій світовій війні. 
     Символом солідарності з ВІЛ-позитивними людьми і пацієнтами, в яких розвинувся СНІД, є червона стрічна.
     Ставлення людей до цієї проблеми змінилося завдяки тому, що сьогодні відомі шляхи передачі захворювання, минули панічний  страх та безпорадність перед хворобою, спричинені незнанням.
     Зараз інфікування ВІЛ є проблемою не тільки осіб групи ризику. Хвороба не вибирає. Тому найпершим завданням у подоланні епідемії залишається запобігання та профілактика.
     На даний час у всьому світі зареєстровано 33480737 ВІЛ-позитивних. Кількість смертей через захворювання на ВІЛ/СНІД цього року становить 592550 осіб. З початку епідемії в Україні (з 1987 року по лютий 2011 року) зареєстровано 185147 осіб (статевим шляхом – 62370 особи, парентеральним – 88823, від ВІЛ-інфікованої матері до дитини – 29140, шлях інфікування не визначено – 4814). Україна займає перше місце в Європі щодо швидкості поширення ВІЛ/СНІДу. Щодня в Україні інфікується 150 – 200 осіб, 8 – помирають від СНІДу.
     Офіційна  кількість ВІЛ-позитивних в Україні – 1,5% населення країни. Проте фахівці вважають, що реальна цифра у південних і східних регіонах сягає 7-8%. Найбільша кількість ВІЛ-інфікованих в Дніпропетровській, Одеській, Миколаївській і Донецькій області.
     Тож про проблему ВІЛ/СНІДу має знати кожна людина. Щоб уберегтися від цього страшного захворювання, потрібно знати, як уберегтися від інфекції.
     Основні шляхи передачі ВІЛ-інфекції: у разі порушення цілісності шкірних покровів гострим предметом (зокрема, голкою, бритвою або інструментом для нанесення татуювання), яким перед цим користувалася інфікована людина і її кров залишилася на ньому; ризик інфікування є найбільшим при повторному користуванні шприцом або голкою для введення ліків або наркотиків після вірусоносіїв, а також при переливанні крові, яка містить ВІЛ; під час статевого контакту; від інфікованої матері під час вагітності, пологів або під час годування груддю.
     Вірус імунодефіциту не передається: при спільному користуванні верхнім одягом з людиною, яка інфікована ВІЛ; при рукостисканні; при користуванні загальним туалетом; при контактах у транспорті; при чханні та кашлі; через обійми; через гроші; через постільну й натільну білизну; через рушники, мило, мочалку; при укусах комарів та інших комах; при плаванні у басейні; при поцілунках; через дверні ручки і спортивні знаряддя.
     Перед кожною людиною щодня постає запитання, яке майбутнє обрати. Алкоголь, наркотики, безладні статеві стосунки не приносять у життя яскравих фарб, вони поглиблюють духовні і психічні проблеми, руйнують життя, роблять його сірим, скорочують його тривалість. Тому будьмо тими людьми, які роблять своє життя щасливим, сповненим яскравих фарб.

 

 

Медсестра кабінету профілактики

і лікування ВІЛ/СНІДу                                                Я.А.Єрьоменко

 

Категория: Новини | Просмотров: 386 | Добавил: Админ | Рейтинг: 5.0/1

Календар

«  Май 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Архів записів

Погода

Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Пошук