КНП "Лиманська центральна районна лiкарня"



Головна | Мій профіль  | Реєстрація | Вихід | Вхід | RSS

Форма входу

Категорії розділу

Лікар інформує [135]
КНП Лиманська ЦРЛ інформує [70]
Новини [401]
Главная » 2018 » Март » 14 » Туберкульоз - загальнодержавна проблема!
15:56
Туберкульоз - загальнодержавна проблема!

Туберкульоз - загальнодержавна проблема!

Проблема туберкульозу вкрай актуальна і заслуговує на особливу увагу, оскільки вимагає комплексного підходу до рішення цілого ряду питань соціального характеру. Рівень захворюваності безпосередньо залежить від житлових умов, умов праці на виробництві, від матеріального статку населення, від дотримання кожним, без винятку, здорового способу життя і так далі.

Збудники туберкульозу - мікобактерії. Джерелом інфекції є хвора на туберкульоз людина. Зараження туберкульозом здорових людей відбувається при вдиханні повітря, що містить крапельки слини і мокроти хворого, а також часток пилу, забруднених туберкульозною паличкою.

Хвороба ця може розвиватися в будь-якому органі - легенях, нирках, кишківнику, в кістках і суглобах, мозкових оболонках. Але найчастіше уражаються органи дихання. У деяких людей туберкульоз протікає бурхливо, з високою температурою, кашлем і мокротинням. У інших - більш мляво і супроводжується лише слабкістю, втомлюваністю, невисокою температурою (37,0 - 37,5) градусів, незначним покашлюванням, а в ряді випадків безсимптомно.

Хто ж найбільше ризикує захворіти? Це люди, які зловживають алкоголем, завзяті курці та прибулі з місць позбавлення волі, де захворюваність в десятки разів вище. Серед хворих на туберкульоз значну частку складає непрацююче населення - і це одна з проблем нашого часу.

На лікування одного хворого йдуть нечувані кошти. Хворі на туберкульоз підлягають тривалому безперервному лікуванню. Тривалість лікування коливається від шести місяців і більше, в залежності від форми хвороби. А отже, вкрай важливе значення в ефективності лікування має рання діагностика і своєчасно почате лікування.

Основні методи ранньої діагностики - це флюорографія грудної клітини у населення у віковій групі від 15 років і старше, а також постановка внутрішньошкірної проби Манту (туберкулінодіагностика) у дітей і підлітків. Щорічна систематична внутрішньошкірна проба Манту дає можливість встановити наявність інфікування туберкульозом у дітей. Тому при одержанні направлення на консультацію до лікаря-фтизіатра не відкладайте візит на завтра, від цього багато в чому може залежати здоров'я улюбленої вами людини - вашої дитини.

Кожен повинен знати, що раннє виявлення туберкульозу ставить собі за мету його лікування.

В силу особливостей механізму передачі збудника інфекції та стійкого характеру постінфекційного імунітету важливим заходом профілактики є імунізація. Багаторічний досвід здійснення планової імунізації продемонстрував безперечну ефективність цього методу боротьби з туберкульозом. Вакцинація проти даного інфекційного захворювання проводиться в пологовому будинку новонародженим на 3-5 день життя, а ревакцинація - у віці 7 років неінфікованим мікобактеріями туберкульозу дітям.

Зрозуміло, самим медичним працівникам туберкульоз не перемогти - це проблема загальнодержавна, яка потребує великих організаційних заходів і економічних витрат. Тому ще раз хочу повернутися до питання турботи кожного про себе. Здоровий спосіб життя, своєчасне проходження профілактичних медичних оглядів, а при необхідності своєчасне і повноцінне лікування - кращий гарант вашого здоров'я.

 

Щороку 24 березня проводиться Всесвітній День боротьби з туберкульозом!

 

В КЛПЗ «Лиманська центральна районна лікарня» з 23.03.2018 року до 31.03.2018 року буде діяти акція «Мої легені чисті» з безкоштовного скринінгу на туберкульоз шляхом проведення масових флюорографічних обстежень. Запрошуємо всіх пройти флюорографічне обстеження! Подбайте про своє здоров’я!

Крім того, 23.03.2018 року з 13.00 до 15.30 буде працювати «гаряча телефонна лінія» з питань туберкульозу. Телефон для консультацій 4-15-95.

 

Лікар фтизіатр Муравльова Л.В.

Просмотров: 309 | Добавил: Админ | Рейтинг: 0.0/0

Календар

«  Март 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Архів записів

Погода

Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Пошук