КНП "Лиманська центральна районна лiкарня"



Головна | Мій профіль  | Реєстрація | Вихід | Вхід | RSS

Форма входу

Категорії розділу

Лікар інформує [135]
КНП Лиманська ЦРЛ інформує [70]
Новини [401]
Главная » 2013 » Август » 2 » Потрібна співдружність лікарів і пацієнтів
10:18
Потрібна співдружність лікарів і пацієнтів
Скачать документ            Потрібна співдружність лікарів і пацієнтів…
 
    
                «Шторм в море настигает корабли.
Порой так гипертоника  криз застает в пути.
Как палуба во время качки корабля,
Так вдруг уйдет из-под Тебя земля,
И сильно закружиться голова…»
Е.А. Котик
В Україні зареєстровано понад 12 млн осіб, хворих на артеріальну гіпертензію. З них систематичне лікування отримують лише 14%, періодично приймають лікарські препарати 35%. Усі інші звертаються до них тільки для того, щоб угамувати біль. Щорічно цю хворобу виявляють у 1 млн українців.

Високий артеріальний тиск значно підвищує ризик захворіти на ішемічну хворобу серця, мозковий інсульт, а також на серцеву та ниркову недостатність, призводить до враження судин й очей. У людей з високим тиском у 3-4 рази частіше розвивається ішемічна хвороба серця і в 7 разів — порушення мозкового кровообігу.


Саме тому держава закликає громадян не займатись самолікуванням, а відвідувати лікаря не лише для контролю власного стану здоров'я, а й для можливості заощадити на лікуванні. Експерти МОЗ певні: доступна ціна на ліки стане запорукою не лише більш системного лікування хворих на гіпертонію, але й збільшення кількості тих пацієнтів, які приймають ефективні гіпотензивні препарати саме за рекомендацією лікаря. Це, переконані фахівці, дозволить знизити смертність від ускладнень гіпертонічної хвороби, зокрема, інсульту.


Всеукраїнський пілотний проект із впровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для громадян з гіпертонічною недугою реалізується в рамках Соціальних Ініціатив Президента України. Він стартував 1 червня, відповідно до постанови Кабінету Міністрів (№ 340 від 25 квітня 2012 року) "Про реалізацію пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою".

 
Минуло більше року відтоді, як в Україні стартував Пілотний проект щодо впровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою, а за ним - механізм часткового відшкодування державою аптекам вартості на ці ліки.


Станом на червень 2013 року , задекларовані оптово-відпускні ціни на лікарські засоби від гіпертонії знижено на 19,1%. Збільшився перелік лікарів, які можуть виписувати ці ліки, а саме, тепер лікарі стаціонарів можуть надати пацієнту такий рецепт при виписці зі стаціонару на амбулаторне лікування.


На 2013 рік держава виділила 191 636 300 грн., за 6 місяців субвенцію регіони вже отримали  67 543 700 грн, але використали їх приблизно нас 30%. Донецька область використала ці гроші всього на 8%, Краснолиманський район -  на  7.5%.


Багато лікарів скаржаться на те, що пацієнти рідко звертаються за рецептами і виписувати їх в великій кількості нікому. На жаль, обізнаність населення щодо Пілотного проекту вкрай низька. Студенти Національного медичного університету імені О.О. Богомольця під час канікул провели анкетування 16 тисяч осіб, у результаті якого з’ясувалося: серед хворих на гіпертонічну хворобу про проект знають тільки 60% опитаних, а серед потенційно хворих – тільки – 10%.


На жаль наші громадяни не приділяють достатньої уваги своєму здоров’ю. Треба відродити в суспільстві культ здоров’я, а для цього потрібна співдружність лікаря і пацієнта.


Лікарі Краснолиманського Центру первинної медико- санітарної допомоги ім. М.І. Лядукіна і Краснолиманської Центральної районної лікарні звертаються до всіх мешканців м. Красний Лиман і краснолиманського району , які мають підвищення артеріального тиску, звернутися до своїх сімейних лікарів і сімейних медсестер, дільничних терапевтів,  фельдшерів ФПапів з метою розпочати адекватне , безпереривне медикаментозне лікування гіпертонічної хвороби за допомогою Пілотного проекта.

 Тільки разом ми подолаємо гіпертонічні кризи, інсульти і інфаркти!


Головний лікар Краснолиманської ЦРЛ            С.Г. Фесенко


Категория: КНП Лиманська ЦРЛ інформує | Просмотров: 883 | Добавил: Админ | Рейтинг: 1.0/1

Календар

«  Август 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Архів записів

Погода

Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Пошук