КНП "Лиманська центральна районна лiкарня"



Головна | Мій профіль  | Реєстрація | Вихід | Вхід | RSS

Форма входу

Категорії розділу

Лікар інформує [135]
КНП Лиманська ЦРЛ інформує [70]
Новини [401]
Главная » 2018 » Октябрь » 22 » Поліомієліт
14:48
Поліомієліт

24 жовтня – Всесвітній день боротьби з поліомієлітом

 

Щороку 24 жовтня у світі відзначається Всесвітній день боротьби з поліомієлітом. Його мета - привернути увагу світової спільноти до цього захворювання, загрозливих наслідків та необхідності профілактики.

Ще 20 років тому світова статистика звучала невтішно: вірус поліомієліту щодня паралізував тисячу дітей. Міжнародне співтовариство оголосило війну цьому захворюванню у глобальному масштабі.

 

Починаючи з 1988-го року, вдалося на 99% приборкати поширення небезпечного захворювання. Нині прояви поліомієліту трапляються у двох країнах – Пакистані та Афганістані. Але поки хоча би одна людина в світі є хворою на поліомієліт - жодна країна не може спати спокійно!

 

Для України тема профілактики поліомієліту є актуальною, оскільки наша країна досі залишається в переліку 17 країн світу, де існує ризик спалаху поліо через низький рівень охоплення щепленнями.

 

Що таке поліомієліт?

 

Поліомієліт (дитячий параліч) – вірусне інфекційне захворювання з аліментарним шляхом передачі, що призводить до розвитку ураження нервової системи і паралічу різних груп м’язів. Зараження вірусами відбувається переважно в дитячому віці.

Збудник поліомієліту – ентеровірус. Виділяють три серологічних типу збудника поліомієліту – І (призводить до спалахів епідемії з розвитком паралічу), ІІ (призводить до поодиноких спорадичним випадків захворювання) і ІІІ (відрізняється високою генетичною мінливістю, за рахунок чого може призвести до захворювання навіть після вакцинації). Всі типи вірусу поліомієліту володіють тропністю до нервової тканини, вони паразитують на рухових нейронах сірого речовини спинного і головного мозку.

Як передається поліомієліт?

Джерелом інфекції поліомієліту є тільки людина (антропонозна інфекція) – хворий (у тому числі і безсимптомними формами) та вірусоносій. У зовнішнє середовище вірус виділяється з випорожненнями людини або слиною на початкових етапах розвитку захворювання. Він може довго зберігатися у грунті і воді. Зараження відбувається декількома шляхами:

  • Повітряно-крапельний шлях – реалізується при вдиханні повітря з завислими в ньому вірусами.
  • Аліментарний шлях передачі – зараження відбувається при вживанні в їжу забруднених продуктів харчування.
  • Контактно-побутовий шлях можливий при використанні одного посуду для приймання їжі різними людьми.
  • Водний шлях – вірус потрапляє в організм з водою.

До захворювання на поліомієліт найбільшою мірою сприйнятливі діти у віці від 3 місяців до 2 років, у яких ще недостатньо сформований імунітет. Головний клінічний вияв поліомієліту – розвиток в’ялих паралічів

Незалежно від тяжкості перебігу і вираженості клінічної симптоматики, при підозрі на наявність поліомієліту, обов’язково проводиться госпіталізація в медичний стаціонар.

Для запобігання розвитку поліомієліту використовується вакцинація, яка проводиться за допомогою живих ослаблених вірусів – вони не можуть викликати розвиток захворювання, але викликають специфічна імунна відповідь організму з формуванням тривалого стійкого імунітету. З цією метою в більшості країн світу протиполіомієлітна вакцинація включена в календар обов’язкових щеплень.

 

Лікар інфекціоніст Д.В.Тищенко

Категория: Лікар інформує | Просмотров: 352 | Добавил: Админ | Рейтинг: 5.0/1

Календар

«  Октябрь 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Архів записів

Погода

Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Пошук