КНП "Лиманська центральна районна лiкарня"



Головна | Мій профіль  | Реєстрація | Вихід | Вхід | RSS

Форма входу

Категорії розділу

Лікар інформує [135]
КНП Лиманська ЦРЛ інформує [70]
Новини [401]
Главная » 2019 » Май » 11 » Кір при вагітності
10:08
Кір при вагітності

Кір при вагітності

 

 

Кір – типова дитяча вірусна інфекція, яку можна попередити за допомогою вакцинації. З віком отриманий після щеплень імунітет слабшає, тому випадки зараження цією хворобою зустрічаються і серед дорослих, в тому числі вагітних жінок, для яких кір становить найбільшу небезпеку.

Люди дуже сприйнятливі до вірусу кору. Зараження ним відбувається при вдиханні повітря, в якому містяться частинки слизу з дихальних шляхів хворого, виділення збудника починається за 5 днів до появи висипу і через 5 днів після його появи припиняється.

Симптоми

Від моменту контакту з зараженою людиною до маніфестації перших ознак недугу проходить 1-2 тижні. Симптоми хвороби виникають в наступному порядку:

1-й деньпіднімається температура, хворого починає турбувати сухий кашель, закладеність носа, почервоніння очей і зіва, головний біль;
2-й день – з’являються специфічні плями (у центрі білі, а по краях червоні) на слизових щік;
4-5-й дні – на шкірі обличчя, за вухами утворюються невеликі червоні горбки і плями, цей висип поступово спускається вниз по тілу і має схильність до злиття.

Висипання сходять в такій же послідовності, як і з’являються. Після них спочатку залишається легка пігментація, а потім лущення.

У дорослих перебіг хвороби, як правило, важкий з високим ризиком розвитку корової пневмонії і різних бактеріальних ускладнень. Вакцинація не дає повної гарантії, оскільки захворіти можуть і щеплені люди, але кір у них протікає легко.

Майбутній мамі слід обов’язково звернутися до інфекціоніста і гінеколога, якщо у неї або у когось з її близького оточення з’явилися описані вище симптоми, оскільки це може бути зовсім і не кір, а краснуха, яка набагато небезпечніше для життя плоду.

Вплив на вагітну

Кір у майбутніх мам частіше призводить до ускладнень, так як вагітний організм не може на повну силу протистояти інфекції в силу різних фізіологічних причин. При зараженні хворобою на ранніх термінах очікування малюка можливий викидень, пізніше – передчасні пологи.

Вплив на плід

Вірус кору здатний долати плацентарний бар’єр і проникати до маленького організму, який тільки розвивається. Якщо це відбувається на перших тижнях вагітності, шанс плоду вижити мінімальний. Якщо ж вагітність триває нормально після того, як жінка перехворіла на кір, то ризику для дитини в плані розвитку вад майже немає, хоча деякі фахівці стверджують, що дії вірусу на нервову систему малюка можуть проявитися з часом у вигляді різних психічних порушень.

За перехворілими матусями ведеться ретельне спостереження, обов’язково проводяться всі належні обстеження, скринінги та УЗД, щоб контролювати стан плоду.

Зараження жінки кором в третьому триместрі вагітності загрожує розвитком у малюка вродженоим кором, при якому дітки народжуються з характерною висипкою в роті і на тілі. У новонароджених захворювання протікає дуже важко, часто ускладнюється пневмонією.

Лікування вагітних

Кір не є показанням до аборту. Так як специфічної терапії при цьому захворюванні немає, лікування проводять суто симптоматичне – дозволеними для вагітних препаратами. Якщо розвивається пневмонія, призначають найменш небезпечні для плода антибіотики.

Профілактика

Нехворіючим на кір майбутнім мамам після контакту із зараженою людиною якомога раніше вводять специфічнийімуноглобулін, який може запобігти розвитку хвороби або полегшити її перебіг.

Лікарі також рекомендують всім жінкам, які планують швидку вагітність, пройти просте і доступне обстеження на наявність імунного захисту від кору і, якщо її немає, зробити щеплення від цієї хвороби, щоб очікування довгоочікуваного потомства не затьмарювалося інфекцією та супутніми проблемами. Єдина умова – провести вакцинацію заздалегідь(хоча б за 3 місяці до зачаття).

Якщо в сім’ї вже є дитина, вагітна мама повинна стежити, щоб вона отримувала всі планові щеплення. Крім того, необхідно ретельно контролювати стан здоров’я старших діток, щоб у разі появи у них симптомів інфекційного захворювання вчасно звертатися до лікаря і вживати профілактичних заходів.

 

Міський акушер -гінеколог Ребров А.В.

Категория: Новини | Просмотров: 276 | Добавил: Админ | Рейтинг: 0.0/0

Календар

«  Май 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Архів записів

Погода

Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Пошук