КНП "Лиманська центральна районна лiкарня"



Головна | Мій профіль  | Реєстрація | Вихід | Вхід | RSS

Форма входу

Категорії розділу

Лікар інформує [135]
КНП Лиманська ЦРЛ інформує [70]
Новини [401]
Главная » 2018 » Сентябрь » 26 » Харчування людей похилого віку
12:29
Харчування людей похилого віку

Харчування людей похилого віку.

Старіння - природний біологічний процес, що триває від народження людини до кінця його життя, на який впливають не тільки спадкові генетичні чинники, а й фактори зовнішнього і внутрішнього характеру. Дослідження останніх десятиліть показали, що відбулося зниження числа смертей в результаті порушення серцевої та мозкової діяльності у зв'язку з відновленням режиму харчування, обмеженням куріння, зменшенням маси тіла, профілактикою ожиріння, пов'язаного з непомірним споживанням жирів і вуглеводів (особливо цукру).

Їжа літніх повинна бути різноманітною, що легко засвоюється, біологічно цінної, але в порівнянні з їжею молодих людей енергетично менш цінною. Раціон має містити достатню кількість білків, вітамінів і солей, особливо кальцію, калію і заліза.

Літнім людям слід їсти частіше і помалу: 4-5 разів на день. При приготуванні їжі слід пам'ятати про стан зубів та органів травлення. Ніколи не слід переїдати. Денна норма калорійності їжі повинна становити 2000-2400 ккал в залежності від фізичної активності людини. У разі надмірної маси тіла ця норма повинна бути ще нижче.

Бажано стежити за своєю вагою і вживати заходів до його нормалізації. Денне споживання жирів має бути знижено до 60-70 р. Не забувайте про прихований жирі в свинині, не їжте смажену їжу, обмежте споживання яєчного жовтка. Жовтки слід їсти не частіше 2 разів на тиждень.

Краще вживати в їжу високоякісні рослинні олії (соняшникова, кукурудзяна, соєва), які сприяють зниженню холестерину в крові, що є профілактикою передчасного старіння судин. Одночасно зі зниженням жирів треба збільшити споживання білків, головним чином тварин. Норма споживання білків на 1 кг маси тіла 1,2-1,3 м, тобто для чоловіків 85 г, а для жінок 75 г на день.

Достатня кількість уживаних білків перешкоджає зменшенню обсягу м'язових тканин і тим самим - передчасного старіння. У меню частіше варто включати такі продукти, як нежирне м'ясо, сир, сири, молоко і кисломолочні продукти; яєчний білок літня людина може їсти в необмеженій кількості.

300 г молока в день забезпечують достатню кількість кальцію в цілях профілактики переломів кісток.

Слід обмежити споживання цукру і концентрованих солодких страв, солодких напоїв. Літні чоловіки повинні споживати в день приблизно 335 гр вуглеводів, жінки - 280 гр. На солодке краще їсти овочі та фрукти, так що міститься в них клітковина сприяє перистальтиці кишечника, а вітамін С розщеплює холестерин на жовчні кислоти. Організм отримує також з овочів і мінеральні солі, наприклад, калій, в якому особливо потребують люди з серцево-судинними захворюваннями і ті, хто приймає ліки. Цінним джерелом вітаміну С і калію є картопля, який слід віддати перевагу рису та макаронних виробів.

На харчування людини впливають економічні та соціальні умови. Відомо, хто живе самотньо і харчується один, той харчується погано.

У людей похилого віку спостерігається тенденція халатно ставитися до свого харчування. Зазвичай вони не люблять готувати собі свіжу їжу, а адже це основа правильного харчування. Цукор і борошняні вироби дуже часто є основою денного раціону людей похилого віку. Ще одна помилка - більше, ніж належить, споживання хліба.

Не слід готувати їжу на кілька днів вперед. У меню літньої людини повинні чергуватися м'ясні, борошняні та овочеві страви, які повинні доповнювати один одного, щоб задовольнити біологічні потреби людини.

Під час хвороби літня людина має дотримуватися певної дієти. Складання меню для літніх людей вимагає поєднання медичних вимог з реальними можливостями людини. Деякі літні люди не відчувають труднощів з травленням, інші повинні їсти дуже обережно, дотримуючись дієти, що щадить, пристосовувати харчування до своїх захворювань, станом зубів, іноді враховувати зниження смакових відчуттів і нюху.

Харчуйтеся правильно – і житимете довго!!!

Категория: Лікар інформує | Просмотров: 384 | Добавил: Админ | Рейтинг: 0.0/0

Календар

«  Сентябрь 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Архів записів

Погода

Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Пошук