КНП "Лиманська центральна районна лiкарня"



Головна | Мій профіль  | Реєстрація | Вихід | Вхід | RSS

Форма входу

Категорії розділу

Лікар інформує [135]
КНП Лиманська ЦРЛ інформує [70]
Новини [401]
Главная » 2018 » Апрель » 13 » Інформація про організацію проведення Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом у м.Лиман в 2018р.
12:40
Інформація про організацію проведення Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом у м.Лиман в 2018р.
Інформація
про організацію проведення Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом
в м. Лиман в 2018р.

 

Проблема туберкульозу вкрай актуальна і заслуговує на особливу увагу, оскільки вимагає комплексного підходу до рішення цілого ряду питань соціального характеру. Рівень захворюваності безпосередньо залежить від житлових умов, умов праці на виробництві, від матеріального статку населення, від дотримання кожним, без винятку, здорового способу життя і так далі.

Найбільше уразливі - люди, які зловживають алкоголем, завзяті курці та прибулі з місць позбавлення волі, де захворюваність в десятки разів вище. Серед хворих на туберкульоз значну частку складає непрацююче населення - і це одна з проблем нашого часу.

На лікування одного хворого йдуть нечувані кошти. Хворі на туберкульоз підлягають тривалому безперервному лікуванню. Тривалість лікування коливається від шести місяців і більше, в залежності від форми хвороби.

 

Всього на обліку в кабінеті лікаря фтизіатра КЛПЗ «Лиманська центральна районна лікарня» перебуває – 353 особи: дорослих - 265, дітей - 86, підлітків - 2. З них активні (перша-четверта категорія спостереження) – 45 осіб. Активних дітей та підлітків не має.

За 1 квартал 2018р. на туберкульоз вперше захворіло – 5 осіб, проти - 5 у 2017р. Випадків захворювання серед дітей та підлітків не було.

Захворюваність на туберкульоз на 100 тис. населення склала – 11,6 , проти 11,3 за аналогічний період 2017р. Обласний показник –13,9. Показник захворюваності на туберкульоз на 2,7% збільшився у зрівнянні з 2017р. але на 16,5% менше обласного.

 

 Основним методом ранньої діагностики туберкульозу у дорослих є флюорографічне обстеження органів грудної клітки, а серед дітей і підлітків - туберкулінодіагностика (реакція Манту з 2ТО).

 

У 1 кварталі 2018 року план профілактичних оглядів виконаний на 19,3% проти 18,3 у 2017році (показник не нормується).

Група ризику по туберкульозу охоплена флюорографічним обстеженням на - 23,2%. Соціальна група ризику обстежена на 20,7%, медична – 24,3%.

Група ризику по туберкульозу охоплена флюорографічним обстеженням недостатньо.

 

Зрозуміло, самим медичним працівникам туберкульоз не перемогти - це проблема загальнодержавна, яка потребує великих організаційних заходів і економічних витрат.

 

З ініціативи ВООЗ щорічно 24 березня проводиться Всесвітній День боротьби з туберкульозом для залучення уваги громадськості до проблеми туберкульозу.

 

В рамках святкування Всесвітнього Дня боротьби з туберкульозом і організації Місячника боротьби з туберкульозом у 2018 році в м. Лиман проведені наступні заходи:

 

  1. Складено план заходів по КЛПЗ «Лиманська центральна районна лікарня»;

 

2. Забезпечено інформування населення про епідемічну ситуацію з туберкульозу в районі через статтю «Туберкульоз – загальнодержавна проблема!» на веб-сайті КЛПЗ «Лиманська центральна районна лікарня»;

 

3. Організовано консультування населення з питань туберкульозу по телефону «Гаряча лінія» на базі кабінету лікаря фтизіатра КЛПЗ «Лиманська центральна районна лікарня» ;

 

4. Проведено бесіди з профілактики туберкульозу серед хворих і відвідувачів КЛПЗ «Лиманська центральна районна лікарня» і амбулаторіях ЗПСМ Центру;

 

5. Розміщено інформаційно-освітні плакати, малюнки у поліклініці КЛПЗ «Лиманська центральна районна лікарня» і амбулаторіях ЗПСМ Центру;

 

6. Проведено анкетування та вивчення рівня знань з питань профілактики туберкульозу і здорового способу життя серед відвідувачів у поліклініці КЛПЗ «Лиманська центральна районна лікарня», амбулаторіях ЗПСМ Центру та Лиманській організації товариства Червоного Хреста;

 

7. В холі консультативно-діагностичної поліклініки КЛПЗ «Лиманська центральна районна лікарня» показані фільм і соціальні ролики на тему: «Зупинимо туберкульоз»

- 23.03.2018р. 

 

8. Проведено конкурс сан бюлетенів на тему «Мої легені чисті!» серед відділень КЛПЗ «Лиманська центральна районна лікарня» та консультативно-діагностичної поліклініки – 21.03.2018р.

9. Проведена акція «Мої легені чисті!» з безкоштовного скринінгу на туберкульоз шляхом проведення флюорографічних обстежень в КЛПЗ «Лиманська центральна районна лікарня»

Туберкульоз є небезпечним, з цим не можна не погодитись, але ситуація не безнадійна. Здоровий спосіб життя, своєчасне проходження профілактичних медичних оглядів, а при необхідності своєчасне і повноцінне лікування - кращий гарант нашого здоров'я.

Міський фтизіатр Л.В.Муравльова
 



 

Категория: Новини | Просмотров: 440 | Добавил: Админ | Рейтинг: 0.0/0

Календар

«  Апрель 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Архів записів

Погода

Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Пошук