КНП "Лиманська центральна районна лiкарня"



Головна | Мій профіль  | Реєстрація | Вихід | Вхід | RSS

Форма входу

Категорії розділу

Лікар інформує [135]
КНП Лиманська ЦРЛ інформує [70]
Новини [401]
Главная » 2012 » Сентябрь » 7 » Інформація для пацієнтів про впровадження Пілотного проекту
00:39
Інформація для пацієнтів про впровадження Пілотного проекту
Інформація для пацієнтів про  впровадження Пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою

З метою підвищення економічної доступності лікарських засобів, в першу чергу, для соціально-незахищених хворих на гіпертонічну хворобу Кабінет Міністрів України 25 квітня 2012 р. прийняв постанову № 340 «Про реалізацію пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою» (далі – постанова).

Згідно вищезазначеної постанови, реалізація пілотного проекту відбувається в два етапи:

перший етап– встановлення та оприлюднення граничного рівня оптово-відпускних цін на ЛЗ з використанням механізму визначення порівняльних (референтних) цін на ліки, включені до пілотного проекту;

Референтна (порівняльна) ціна на ЛЗ – це ціна, яка визначається уповноваженим державним органом на основі порівняння вартості препаратів, аналогічних за:

· формою випуску (наприклад, таблетки, капсули тощо);

· міжнародною непатентованою назвою (МНН) діючої речовини та вмістом її в тому чи іншому препараті;

· за кількістю одиниць (доз) ЛЗ в одній упаковці (наприклад, кількість таблеток).

· другий етап– запровадження механізму часткового відшкодування коштів. Для цього слід відпрацювати механізм часткового відшкодування вартості ліків (реімбурсації) за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів. МОЗ та Мінфін мають визначити обсяги необхідного фінансування з держбюджету та місцевих бюджетів.

На сьогодні реалізується перший етап пілотного проекту.

Даною постановою передбачено встановлення доступних цін на генеричні лікарські засоби, що зареєстровані в Україні. Це інгібітори АПФ: еналаприл та лізиноприл; бета-адреноблокатори - бісопролол, метопролол, небіволол; антагоністи кальцію - амлодипін та ніфедипін.

Згідно вказаної постанови КМУ, роздрібна націнка на лікарські засоби, визначені наказом МОЗ від 01.06.2012 року № 419 «Про затвердження реєстру граничного рівня оптово-відпускних та порівняльних (референтних) цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою станом на 1 червня 2012 року», не має перевищувати 25% від закупівельної ціни. В той самий час гранична ціна не має перевищувати 37,5% роздрібної надбавки.

На сьогодні існує Реєстр граничного рівня оптово-відпускних цін та порівняльних (референтних) цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою на 1 червня 2012 року, затверджений наказом МОЗ від 01.07.2012 № 419.

Від аптечного закладу не вимагається наявність усіх без виключення найменуваннь препаратів, що містяться у вказаному Реєстрі. Головне, аби в споживача був вибір цінового діапазону, і він міг придбати як дорогий, так і дешевий лікарський засіб з тих, що беруть участь у Пілотному проекті.

Пілотний проект розповсюджується виключно на генеричні лікарські засоби, що зареєстровані в Україні (вітчизняні та зарубіжні), виробляються з дотриманням вимог належної виробничої практики, які використовуються для лікування хворих на гіпертонічну хворобу.

Зауважимо, що для запобігання підвищення цін на лікарські засоби українського виробництва між Міністерством охорони здоров’я України, Об’єднанням організацій роботодавців медичної та мікробіологічної промисловості України та виробниками лікарських засобів 30 квітня 2012 року було укладено Меморандум порозуміння.

Необхідно звернути увагу на те, що препарати пілотного проекту відпускаються за рецептом лікаря.

Провізору (фармацевту) необхідно постійно та ввічливо проводити роз’яснювальну роботу з відвідувачами аптек щодо наявності в аптечних закладах препаратів з однаковою діючою речовиною та дозуванням за різними цінами.

Інформувати пацієнтів про можливості взаємозамінності препаратів та їхнього комбінування у межах визначеного в проекті списку медпрепататів.

Водночас, у разі звернення пацієнтів з рецептами лікаря, де вказана міжнародна непатентована назва,провізору (фармацевту) необхідно повідомити, в першу чергу, про наявність лікарського засобу за найнижчою ціною.

Наступним етапом стане запровадження часткового відшкодування (реімбурсації) на лікарські засоби, що входять до Пілотного проекту. Для цього Міністерство охорони здоров’я разом з Міністерством фінансів до 1 вересня 2012 р. повинні визначити джерела та достатній розмір фінансування для реалізації пілотного проекту і подати на розгляд Кабінету Міністрів України законопроект про внесення відповідних змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2012 рік”.

Таким чином,пацієнтиз рецептами приходитимуть до аптек, де будуть сплачувати лише частину вартостілікарського засобу, а решту коштів від вартості лікарського засобубуде відшкодовувати аптеці держава.

На другому етапі реалізації пілотного проекту, коли пацієнт в рамках реімбурсації захоче придбати дешевші ліки, рецепт стане фінансовим документом без якого відшкодування коштів не проводитиметься. Отже, пацієнт буде сам зацікавлений у наявності рецепта.

Оскільки всі препарати-учасники пілотного проекту мають статус рецептурних, для їх придбання в аптеку необхідно надати рецепт, який виписується на рецептурних бланках форми № 1 (ф-1) із зазначенням міжнародної непатентованої назви в достатній кількості для прийому пацієнтом протягом одного місяця з обов’язковим зазначенням дози.

Звертаємо увагу, що відшкодування коштів не проводитиметься, якщо рецепт буде заповнено невірно (не зазначена міжнародна непатентована назва лікарського засобу), тобто, витрачені на ліки кошти аптека не отримає.

Категория: КНП Лиманська ЦРЛ інформує | Просмотров: 1057 | Добавил: KatGrey | Рейтинг: 0.0/0

Календар

«  Сентябрь 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Архів записів

Погода

Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Пошук