КНП "Лиманська центральна районна лiкарня"



Головна | Мій профіль  | Реєстрація | Вихід | Вхід | RSS

Форма входу

Категорії розділу

Лікар інформує [135]
КНП Лиманська ЦРЛ інформує [70]
Новини [401]
Главная » 2019 » Август » 22 » Інфаркт міокарда: хвороба, що "молодшає"
15:02
Інфаркт міокарда: хвороба, що "молодшає"

Інфаркт міокарда: хвороба, що “молодшає”. Як вберегтись?
Розповідає лікар-кардіолог КНП «Лиманської центральної районної лікарні» ЖУРАВЛЬОВА ОКСАНА ОЛЕКСАНДРІВНА.

На сьогодні хвороби серця займають перше місце серед причин смертності в Україні, випереджаючи навіть рак. 
Щорічно в Україні реєструється 50 тисяч випадків інфаркту міокарда. 
При цьому статистика смертності від цієї хвороби залишається стабільно високою — від гострого інфаркту міокарда вмирають 30% пацієнтів, водночас як у країнах Заходу — 5%. Маловтішними  є цифри статистики нашого містечка. 

Серед жителів  населених пунктів  Лиманської ОТГ  за минулий 2018рік  зареєстровано 37 випадків гострого інфаркту міокарда. За 2018 рік від  померло від інфаркту 2-є хворих: в т.в. – 1, в ВАЛІТ – 1( чоловіків померло - 1, жінок – 1). Первинний інфаркт міокарда послужив причиною смерті у  1го хворого, повторний - в 1 випадку. Померлих в працездатному віці – немає.

Інфаркт міокарда – це серцево-судинна катастрофа, що призводить до загибелі тієї чи іншої ділянки серцевого м’язу. Відмирання (некроз) частини міокарда відбувається в результаті гострого припинення кровопостачання та, відповідно, кисневого голодування тканин серця. Загибель клітин починається через 20-40 хв. з моменту припинення кровотоку. 
Життєво важливо вчасно розпізнати інфаркт міокарду та звернутись за медичною  допомогою. 
Майже завжди ознаками інфаркту є:
-інтенсивний постійний біль за грудиною;
-біль не припиняється після прийому нітрогліцерину;
-тривалість болю більше 15 хв.

Єдиної причини, що викликає інфаркт міокарду на сьогоднішній день не встановлено.  Але відомо дві великі групи факторів, що впливають на розвиток серцево-судинних захворювань. 
Перша група факторів – це фактори, яких неможливо запобігти, це є стать, вік та спадковість. 
А факторам другої групи: артеріальна гіпертензія, паління, зловживання алкоголем, зайва вага, низька фізична активність та стрес, запобігти можливо. 
Тож кожна людна повинна розуміти, що  модифікація способу життя, контроль маси тіла та артеріального тиску, а також регулярне спостереження сімейного лікаря, може суттєво зменшити ризик захворюваності на серцево-судинні захворювання.  
Але на сьогоднішній день можна відмітити деякі позитивні моменти даної проблеми. За даними асоціації інтервенційних кардіологів України, за останні 10 років смертність від інфаркту міокарда знизилася. 
Ось наприклад лікарям України у 2017 році  вдалося врятувати на 420 життів більше ніж у 2015 році. 
Насамперед ця перемога вдалася нашим лікарям дякуючи існуванню державної програми «Stent for life», за якої стентування в ургентному порядку  проводиться безкоштовно, та розширенню реперфузійних центрів на території нашої країни. 
На території нашої області теж працює реґіонарний цент кардіо та рентген-вакулярної хірургії (КРВХ) у місті Краматорськ.
Цей медичний заклад працює цілодобово та без вихідних, приймаючи хворих з гострою кардіальною патологією та рятуючи життя 365 днів на рік. 
Лише за 2018 рік центр виконав 549 стентувань (заміна пошкодженої судини) коронарних артерій, 243 з них в ургентному порядку. Саме в цьому центрі  завдяки стентуванню  врятовано життя 9 мешканців Лиманської ОТГ.
Тож, головне завданням при інфаркті – максимально швидко відкрити заблоковану судину та відновити кровопостачання до серцевого м’язу. Якщо це зробити за 2 години, то інфаркт не встигає завдати великої шкоди міокарду. 
Відповідно до європейських протоколів лікування, стентування мають проводити у перші 2 години контакту пацієнта з медичним працівником (максимум 12 годин від початку симптомів). З часом шкода стає все більшою, а якщо взагалі не відновити судину, то 20% пацієнтів помирають, а половина з тих, хто виживає, залишаються інвалідами.

Якщо Ви, чи ваші близькі відчули біль за грудиною, якомога швидше:
- припиніть фізичне навантаження, якщо біль виник на його фоні, заспокойтеся;
-зателефонуйте своєму сімейному лікарю (лікар може призначити прийом нітрогліцерину);
-якщо напад не вдається зняти протягом 15-20 хв. – терміново телефонуйте 103!

ЦІНУЙТЕ СВОЄ ЖИТТЯ, ЛЮБІТЬ СЕБЕ ТА СВОЇХ БЛИЗЬКИХ!
БУДЬТЕ  ЗДОРОВІ!

Категория: Лікар інформує | Просмотров: 394 | Добавил: Админ | Рейтинг: 0.0/0

Календар

«  Август 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Архів записів

Погода

Статистика


Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Пошук